Èglogues Transoceàniques

Juny 6, 2008

algunes xifres bolivianes

Filed under: General — Guif @ 6:12 pm

Per què Bolivia és un país pobre?

Suposo que la resposta a aquesta pregunta requeriria una tesi doctoral o quelcom similar. Però sí que és cert que hi ha molts símptomes que es veuen a primera vista. Com ja vaig dir, quasi no hi ha classe mitja. O rics o pagesos pobres. Òbviament aquesta classe baixa també la trobem a les ciutats. Però en fi, per què us feu una idea del cost de vida de la gent boliviana, aquí van algunes xifres alarmants:

Primerament, dir que 1 euro és aproximadament 10 bolivianos (la moneda boliviana, és clar).

Molts treballadors cobren una mitja de 1000 bolivianos (uns 100 euros). D’altres no arriben ni a això (un porter o vigilant de casa pot cobrar uns 850 bolivianos més o menys). Òbviament els preus a Bolivia són molt més baixos però… Si considerem que molts catalans cobren uns 1000 euros i molts bolivians cobren uns 1000 bolivianos, podem equiparar els preus perquè veieu la diferència.

Un kilo de patates costa uns 3 bolivianos, per tant, com si a Barcelona costés uns 3 euros. De moment tot correcte. Els productes de la terra són relativament barats pels bolivians. Però:

1 kilo d’arròs= 8 bolivians

1 ampolleta d’oli de 0’5 litres = 15 bolivians

xocolata = 9 bolivians

1 llauna de tonyina= uns 10 bolivians aproximadament

1 suc de fruita de litre = uns 8 bolivians

mig kilo de carn de vedella = uns 15 bolivians

I així fins a l’infinit. Si aquests preus fossin en euros a Catalunya, estaríem ben fotuts. I així és com estan els bolivians que cobren uns 1000 bolivians (la majoria). És a dir, estan fotuts. Poden menjar patates i pollatre, que com a mínim és prou barat.

De fet, aquests últims mesos els preus han pujat un munt i hi ha molta gent que no li arriba ni per menjar. M’explicava una senyora que la seva familia havien de menjar cebes i pastanagues (productes de la terra barats). Però també els productes frescs són cars. Mitja dotzena d’ous costa 4 bolivians, cinc préssecs 6 bolivians, i la farina també ha pujat molt: 1 arroba (11 kilos) de farina de balt per fer pa costa entre 30 i 40 bolivians. 

I aquests preus no només són per productes alimenticis. Per exemple, una ampolla de lejía de litre costa uns 10 bolivians, i un bitllet d’avió de Tarija a La Paz aproximadament uns 700 bolivians.

En definitiva, per nosaltres són preus assequibles però convertits en euros, serien una tragedia. Per què us feu una idea de la misèria en què viu molta gent boliviana…

Feu un comentari »

Encara no hi ha cap comentari.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Deixa un comentari

Crea un lloc web gratuït o un blog a WordPress.com.